Minne mennä, mitä tehdä: Barcelona

Uunituoreet terveiset Barcelonasta! Voit lukea tästä matkakertomuksesta vinkkejä, mitä kannattaa tehdä ja nähdä tehokkaan Barcelonassa pidennetyn viikonlopun aikana. Osa vinkistä sopii myös budjettimatkailijalle.

Esittelen ensiksi Barcelonan päänähtävyyksiä, minkä jälkeen kerron hiukan omaperäisimmistä nähtävyyksistä. Foodie kun olen, kerron Barcelonasta myös foodien näkökulmasta, eli kerron muutamia vinkkejä, mitä syödä Barcelonassa.

Barcelonassa suosittelen kahta kulkuvälinettä: jalkoja ja metroja. Suosin aina kävelyä kun mahdollista, sillä kävellen näkee ne pienemmätkin kujat ja kiinnostavimmat yksityiskohdat. Helposti päivän aikana tuleekin mittariin parikymmentä kilometriä.

Kuitenkin jos aikaa on rajoitetusti tai siirtymäseudut eivät ole niin kiinnostavia, kannattaa Barcelonassa siirtyä paikasta toiseen metrolla. Metrokartta on laaja ja hinnat edulliset. Yksittäinen matka maksaa päälle 2 €, mutta 10-kerran kortti maksaa hiukan päälle 10 € ja korttia voi käyttää useampi ihminen.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona

Minne mennä mitä tehdä Barcelona

Barcelonan päänähtävyydet

Barcelonan nähtävyyksiä ovat kaikki Antoni Gaudín suunnittelemat rakennukset, monet kauniit puistot ja suihkulähteet, tapasbaarit ja kauppahallit. Myöskään rantaa ei kannata jättää väliin.

Barcelonan päänähtävyydet


Sagrada Família

Gaudín suunnittelemassa Sagrada Família-kirkossa kohoaa kohti taivasta 18 tornia. Kirkon rakennustyöt ovat kestäneet jo yli sata vuotta Gaudín kuollessa kesken kirkon rakentamista. Sagrada Famílian on tarkoitus valmistua vuonna 2026, jolloin Gaudín kuolemasta on kulunut sata vuotta.

Gaudí jätti jälkensä kovin vähän piirrustuksia siitä, minkälaiseksi hän ajatteli kirkon tulevan. Kirkon rakentaminen onkin aiheuttanut ristiriitaisia ajatuksia, sillä osa olisi halunnut jättää kirkon sellaiseksi kuin se oli Gaudín kuollessa ratikka-onnettomuudessa. Myös suomalainen Outokumpu-yhtiö on ollut osallisena kirkon rakentamisessa toimittaen ruostumatonta harjaterästä, terästankoja ja sorvattuja teräsosia Sagrada Família -katedraaliin!

Sagrada Família

Sagrada Família
Paras aika ihailla Sagrada Famíliaa on hetki ennen hämärän saapumista - näin upeuden ehtii nähdä samalla kertaa sekä päivänvalossa että kauniisti valaistuna.

Ciutadella-puisto

Ciutadella-puisto on kaunis, myös paikallisten suosima keidas. Siellä voikin seurata aitoa catalonialaista elämää. Puisto ja sen tapahtumat (eläintarhaa ja soutelua lukuunottamatta) ovat yleensä ilmaisia.

Puistossa järjestetään myös monenlaisia aktiviteetteja. Ciutadella-puistossa voi soudella järvellä, nauttia piknikistä lukuisilla penkeillä tai ihastella suihkulähdettä. Meidän vierailun aikana puistossa järjestettiin suuri konsertti ja pidettiin taiji-treenit. Huikopalaa sai nauttia suoraan ruokarekoista.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Upea riemukaari avasi Ciutadella-puiston pohjoispäässä.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Kaunis Ciutadella-puisto tarjoaa romanttiset puitteet ja siellä voi soudella järvellä papukaijoja ihaillen.
Ciutadella-puisto

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Ciutadella-puistossa sai valita monista ruokarekoista, missä haluaa herkutella.

Ciutadella-puisto
Ciutadella-puiston eteläosassa voi käydä katselemassa eläimiä eläintarhassa.

Park Guell

Kaunis Antoni Gaudín suunnittelema Park Guell kuuluu Sagrada Famílian ja Casa Batllon ohella Barcelonan must see -kohteisiin. Pieni vinkki: osta liput verkosta etukäteen! Emme tienneet sitä ja ensimmäisellä kerralla Park Guellin koko päivän vierailuvuorot olivatkin jo menneet, vaikka saavuimme puistoon heti aamulla.

Gaudín ollessa lempitaitelijani olo oli kuin lapsella karkkikaupassa Park Guelliin päästessä. Pienien yksityiskohtien ihasteluun kannattaa varata kunnolla aikaa. Puistossa sai onneksi olla niin pitkään kuin halusi, mutta alueelta poistumisen jälkeen enää ei päässyt takaisin.

Pienellä budjetilla liikkuville tiedoksi, että Park Guelliin pääsee ilmaiseksi ennen aamukahdeksaa tai illalla seitsemän jälkeen. Muutenkin liput olivat varsin kohtuuhintaiset, 7,5 € per henkilö.
Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Mosaiikkien ja muotojen ihailuun kannattaa varata riittävästi aikaa. Turistikauden ulkopuolella jonot eivät kuitenkaan huimaa päätä.

Park Guell
Piparkakkumainen Casa Batllo toimii inspiraationani tulevana jouluna piparkakkutaloa tehdessä.

Park Guell
Park Guellia remontoitiin vierailumme aikaan. Puisto sai välillä kyytiä moukarilla :D!



Gaudí experienca 4D
Kävimme samalla reissulla myös Gaudí experienca 4D -näytöksessä. Mikäli Park Guellin taustat kiinnostavat, kannattaa sinne mennä. Mikäli taas odotat taide-elämystä, jättäisin tämän väliin.
Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Kuin kaksi keppisankaria

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Saimme sellaisen annoksen Gaudia, että mieheni eväsleipäkin aaltoili Gaudimaisesti (tosin siksi, että laitoin vahingossa leivän päälle viinipullon).


Casa Batllo

Suosittelen ehdottomasti ostamaan Casa Batlloon yhdistelmälipun, mikä sisältää paitsi linnan ihailemista opastuksen ja virtuaalilasien kera, myös huikean keikan ja pari drinkkilipuketta. Kävimme katsomassa Lexterin showta, mikä oli elämys jo ihan itsessään. Lexter oli täynnä positiivista energiaa päästä varpaisiin ja lumosi koko yleisön. Hän lauloi parhaimpia hittejä mielettömällä showlla innostaen suloisen vanhan miehen svengaamaan kuin vanha tekijä. Pääsin myös itse osaksi showta ja mieheni pääsi laulamaan mikkiin. Ikimuistoinen tilaisuus!
Casa Batllo
Casa Batllo on kaunis sisältä ja ulkoa.
Minne mennä mitä tehdä Barcelona

Casa Batllo
Casa Batlloa pääsi kiertelemään AR-laitteen opastamana, mikä herätti Gaudin muotoilun eloon. Esim. ikkunoiden inspiraationa on olleet kilpikonnat, joten kilpikonnat lentelivät ympäri ikkunaa asettuen lopuksi ikkunaa vasten ja sulautuen ikkunan kuvioon.

Casa Batllo

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Lexter on aivan loistava esiintyjä! Lexterillä on loistava ääni ja lavakarisma sekä taito saada yleisö täysillä mukaan.

Montjuick ja lähiseutu

Montjuickin kukkula oli Catalonian juhlapäivän aikana täynnä paikallisia juhlijoita. Kukkulan huipulla on museo sekä muutamia tuoleja vesipisteineen, mikäli kaipaat levähdystaukoa. Montjuickin huippu on erinomainen paikka pienelle breikille, sillä sieltä on aivan huimat näkymät!

Kukkulalle pääsee köysiradalla, mutta suosittelen kukkulalta poistumista kävellen, sillä matkan varrella pääsee katselemaan Olympiakylää sekä kasvitieteellistä puutarhaa. Kukkulan alapuolella on todella kaunis puisto Jardins de Joan Maragall suihkulähteineen. Montjuicilla kannattaa vierailla iltapäivällä, jotta voi jäädä suoraan ihailemaan Plaza de España -aukiolla sijatsevaa Font Magican maagista suihkulähdeshowta musiikin kera.

Montjuick

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Näkymää Montjuicin huipulta.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Barcelonassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1992.

Barcelona erilaisin silmin

Päänähtävyyksien lisäksi Barcelonassa riittää paljon ihmeteltävää! Se on juuri tärkein syy, miksi haluan kävellä paikasta toiseen matkoilla. 

Barcelonassa on monien Gaudín suunnittelemien ja muiden upeiden rakennusten lisäksi katutaiteilijoita, jotka värittävät katukuvaa. Monet liikkeet maalauttavat esimerkiksi oveensa tuotteiden sisällön houkuttelevaan muotoon. Loistava mainos liikkeen ollessa kiinni esimerkiksi siestan aikana! 
Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Värikäs grafitti on samalla hyvä mainos liikkeelle.
Minne mennä mitä tehdä Barcelona

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Upeaa katutaidetta!

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Hurjan kiinnostava paikka tämäkin, minkä nimeä en tiedä. Seinällä oli kuvia sekä esiteltynä EU-maita ja oikealla viihtyisän näköinen kuppila.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Barcelonassa kannattaa katsella rakennuksien hurmaavia yksityiskohtia.
mitä tehdä mitä nähdä Barcelonassa pidennetyn viikonlopun aikana


Yksi parhaita aikoja vierailla Barcelonassa on mielestäni syyskuun loppupuolella, jolloin Barcelonassa vietetään La Mercè-juhlia. Tällöin karnevaalihumu ja monet ilmaiset tapahtumat valtaavat kaupungin ja turistimäärä on kohtuullinen. Näin syksyllä tulee kuitenkin varautua, etteivät ihan kaikki kesänähtävyydet ole prima-kunnossa - esimerkiksi useat suihkulähteet uinuvat jo talviunta.

mitä tehdä mitä nähdä Barcelonassa pidennetyn viikonlopun aikana

mitä tehdä mitä nähdä Barcelonassa pidennetyn viikonlopun aikana
Barcelonan rannassa, Casinon vieressä, oli jokin Taste of Helsinki-tyylinen ruoka- ja juomatapahtuma. Erona kuitenkin se, että siellä oli kojuja, jossa paikalliset vaihtoivat shampanjapullon korkkeja.



Foodien Barcelona

Tässä muutamia vinkkejä, missä hyvän ruoan ja juoman ystävän kannattaa vierailla Barcelonassa ollessaan.

Magatzem Escola

Magatzem Escola on hyvän viinin ystävän pyhäkkö - et kerta kaikkiaan voi ohittaa tätä hurmaavaa, Parc de la Ciudellan lähellä sijaitsevaa viinimyymälää! Paikka on todella suloinen ja asiantuntevat sommerlierit suhtautuvat viineihin intohimoisesti. Meidän sommerlierimme, Argentiinassa syntynyt Miguel, rakasti viinejä jopa niin paljon, että totesi leikkisästi omaavansa juopon vikaa.

Magatzem Escolassa Miguel antoi tastingia kahdesta erilaisesta viinistä, jotta sai selvitettyä parhaiten makumme. Samalla hän kertoi, että espanjalaisista viineistä noin 80 % ja ranskalaisista viineistä jopa 95 % on luomuviinejä, vaikkei sitä etiketissä mainitakaan. Viljelijät kun eivät hakua pilata maitaan massatuotannolla ja kemikaaleilla, vaan hoitavat tilojaan rakkaudella, perinteisillä luomumenetelmillä. Heidän ei kuitenkaan kannata hakea kalliita luomusertifikaatteja, vaan myyvät viininsä mieluummin sellaisenaan.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Argentiinalaissyntyinen Miguel suhtautui niin intohimoisesti työhönsä, että oli hankalaa löytää kuvaa, jossa herran kädet pysyivät paikallaan :).

Magatzem Escola

Magatzem Escola
Hurmaavassa viiniliikkeessä on paljon kiinnostavaa katseltavaa.

Barcenonan parhaat jäätelöpaikat

Testasin reissussa Barcelonan parhaaksi arvostellut jäätelöpaikat. Tripadvisorissa Manna on äänestetty Barcelonan parhaaksi ja Gelaaati Di Marco on äänestetty Barcelonan toiseksi parhaaksi jäätelökahvilaksi. Mannassa kaikki jäätelöt olivat mannaa! Mikäli suklaahammasta kolottaa, kannattaa maistaa kinder-suklaan makuista jäätelöä, mikä vie sinut suklaataivaaseen!

Gelaaati Di Marcon jäätelövalikoima tarjoaa myös kasvissyöjille sekä keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Jäätelön voi saada halutessaan krepsin tai vohvelin kera. Suosittelen maistamaan ainakin nocciolaa, crema catalanaa sekä mascarponea.

Sweet Barcelona -nimisessä jäätelöbaarissa on tarjolla myös vegaanisia jäätelöitä ja gluteenittomia vaihtoehtoja. He käyttävät jäätelöissään luomumaitoa ja suosivat paikallisten viljelijöiden tuotteita artesaani-jäätelöidensä raaka-aineina. Samoin Artisa-jäätelökahvilassa on tarjolla gluteenittomia vaihtoehtoja.

Barcenonan Parhaat jäätelöpaikat
Aah... ihanaa jäätelöä! Jäätelöä tulee reissussa syötyä ja paljon!

Barcelonan paras konditoria - Konditoria Demasie

Yksikään itseään kunnioittava hyvän pullan ystävä ei voi ohittaa Demasieta! Demasie tarjoaa herkutteluhetkiin amerikkalaisien cookie-keksien tyylisiä, suuria keksejä, muffinsseja, sekä ah niin ihania cinnabon-pullia! Näiden cinnabon-pullien takia kannattaa jo matkustaa Barcelonaan :).

Cinnaboneja on monta, toinen toistaan herkullisempia makuja. Valittavana on muun muassa pistaasipähkinää, nutellaa, oreo-keksiä, juustokakkua sekä pähkinävoita. Pullia saa myös vegaanisena versiona.

Maistoin salted caramelin makuista pullaa ja se oli tähän saakka maistamistani pullista maailman paras! Pullafanien ei tarvitse lähteä liikkeestä tyhjin käsin, sillä herkkuja voi ostaa myös mukaan. Tosifanien mukaan tarttuu myös cinnabon-aineihen muki tai teepaita.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Mille kuulostaa pistaasin tai oreon makuinen cinnabon? Pistaasi oli myyjän oma suosikki.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Suolakaramellin makuista cinnabonnia tilatessani hiukan ihmettelin myyjän ihmettelevää "Just one?"-kysymystä. Pullaa maistaessani ymmärsin kysymyksen.

tuliaiset Barcelona

Konditoria Demasien ikkuna toimii parhaana sisäänheittäjänä.


tuliaiset Barcelona
Ostin lapsille tuliaiskarkit Papabubblesta. Barcelonasta lähtöisin olevassa, ympäri maailmaa levittäytyneessä liikkeessä myydään herkkukaupassa monenlaista ja muotoista karkkia.

Kaupat ja kauppahallit

Mikäli haluat maistaa paikallisia erikoisuuksia suuremmissa erissä, suosittelen käymään hurmaavassa, vuonna 1944 perustetussa tukkumyymälässä, Jamie Renobell des de l’anyssa.

tuliaiset Barcelona
Jamie Renobell des de l’anyssä tuotteita sai ostaa tukusta.

Espanjan suurimpaan ostoskeskusketjuun kuuluva,Plaza Catalunya-aukion vieressä sijaitseva El Corte Inglés-ostoskeskus notkuu erilaisia herkkuja. Ostoskeskukseen voi mennä vaikka nauttimaan ostereita cavan kera. Barcelonan suosituimpien ostoskeskusten joukkoon kuuluvat myös El Triangle
ja El BulevardRosa, joihin on kiva paeta sadetta tai hellettä.


Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Barcelona duck store on kumiankkojen keräilijän paratiisi! Tosifani menee naimisiinkin ankkojen koristellessa hääkakkua.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Barcelona duck storesta löytyy ankkaa vaikka millä ammatilla tuliaisiksi.


Myös kauppahalleihin kannattaa mennä maistelemaan paikallisia herkkuja tai ihastella pelkästään kiireetöntä tunnelmaa. Itse tykkään kerätä kauppahalleista erilaisia herkkuja mukaan ja suunnata piknikille luonnonhelmaan niitä nauttimaan.

Luomuruoan ystävän kannattaa vierailla myös Eco Vita -nimisessä luomukaupassa, missä löytyy hyvin peruselintarvikkeita, meikkejä sekä luomulaatuisia herkkuja.

Minne mennä mitä tehdä Barcelona


Minne mennä mitä tehdä Barcelona
Mitä tehdä minne mennä Barcelona
Eco Vita

Maistele herkullisia mustekalatapaksia

Hotellimme respan sydämellinen ja positiivinen työntekijä suositteli meitä kokeilemaan mustekalaa. Hän oli kuulema itse syönyt mustekalaa lomaillessaan aamiaiseksi, lounaaksi sekä päivälliseksi. Vaikka respan työntekijän suosittelemaa annosta emme onnistuneetkaan löytämään, söimme silti herkullista mustekalaa Bar Celta Pulperiassa, mikä on erittäin suosittu tapasravintola aivan Barcelonan sydämessä.

Mitä syödä Barcelona


Jäi hiukan harmittamaan, etten kysynyt hotellimme Hotel Ilunion Auditorin respan espanjalaisen nuoren miespuolisen työntekijän nimeä, sillä hän olisi ansainnut ekstrakiitokset upgreidaamalla hotellia jo pelkällä olemuksellaan!

Ps. Myös Instassa Paivansadea-nimellä löytyy paljon kuvia eri reissuista :).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä Rovaniemellä (myös kun sataa)?

Pidennetty viikonloppu Prahassa