Koe Jerusalem päivässä (tai muutamassa tunnissa)


Olimme Jerusalemissa vain muutaman tunnin, joten tässä on muutamia vinkkejä, mitä Jerusalemissa kannattaa tehdä ja nähdä päivässä.

Jerusalemin vanha kaupunki on vain noin neliökilometrin kokoinen alue, täynnä historiaa ja kulttuuria. Jerusalem on sekä juutalaisten, kristittyjen että muslimien pyhä kaupunki. Siellä eri kulttuurit ja uskonnot näyttävät olevan sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen. Jerusalemiin voi tutustua kätevästi Ramparts walkin eli muurikävelyn avulla. Muurikävelylle pääsee Jaffa-portilta tai Lanta-portilla. Länsimuuri eli itkumuuri sijaitsee Lantaportista kivenheiton päässä. Itkumuurilla miehille ja naisille on varattu omat alueet.


Koe Jerusalem päivässa tai muutamassa tunnissa
Jerusalem henkii arvokasta tunnelmaa.



Länsimuuri eli Itkumuuri
Länsimuuri eli Itkumuuri ja Kalliomoskeija eli Dome of Rock sijaitsevat melkein vierekkäin.

Jerusalemissa kannattaa kävellä pitkin Via Dolorosaa, jossa voi nähdä hartaita uskovaisia lauleskelemassa, kantamassa ristiä ja sormeilemassa rukousnauhaa. Kristittyjen kannalta yksi päänähtävyyksistä on myös Pyhän haudan kirkko (Church of the holy Sepulchre), minkä sanotaan rakennetun Jeesuksen hautapaikan päälle. Juutalaisten pyhin paikka on itkumuuri, missä juutalaiset surevat Jerusalemin muinaisen temppelin tuhoutumista. Ratsastaessaan siivekkäällä hevosella Muhammed jätti jalanjälkensä Temppelivuoreen. Siksi muslimeille pyhiä ovat Temppelivuorella sijaitseva Al-Aqsa, Jerusalemin suurin moskeija sekä Kalliomoskeija (Dome of Rock).


Pyhän haudan kirkko, Church of the holy Sepulchre
Pyhän haudan kirkko (Church of the holy Sepulchre). Kirkkoon on paljon menijöitä, joten varaudu ruuhkiin!



Pyhän haudan kirkko, Church of the holy Sepulchre
Pyhän haudan kirkko on uskomattoman suuri ja upea sisältä!



Pyhän haudan kirkko, Church of the holy Sepulchre
Via Dolorosaa eli kärsimyksen tiellä voi nähdä pyhiinvaeltajia kantamassa ristiä ja laulelemassa hartaasti.


Kalliomoskeija eli Dome of Rock Jerusalemissa
Kalliomoskeija eli Dome of Rock


Vanhankaupungin ulkopuolella, muurien vieressä sijaitsee todella viehättävä Teddy Park -puisto, jossa voi hetken hengähtää vanhankaupungin kulttuuripaljoutta ja vaikka nauttia eväitä. Puisto tarjoaa yllätyksenä upean suihkulähdeshown tuoden suihkulähdeet esiin täysin tasaiselta näyttävästä maasta – päivän ensimmäinen show ei paljastu edes märistä laatoista.


Teddy Park -puisto, Jerusalem
Teddy Park -puisto on todella kiva puisto Jerusalemissa. Levähdä ihanan rauhallisessa puistossa vaikka piknikillä Jerusalemin vanhan kaupungin hurjan ihmismäärän jälkeen.

Teddy Park -puisto, Jerusalem
Teddy Park -puisto, Jerusalem. Lapset rakastavat juosta suihkulähteiden läpi, sillä koskaan ei tiedä, mistä kohtaa vesi seuraavan kerran suihkuaa :).


Teddy Park -puisto, Jerusalem
Teddy Park -puisto, Jerusalem

Jerusalemissa käydessä kannattaa kävellä myös pitkin hurmaavaa Ben Yehuda -ostoskatua ja pysähtyä tarkastelemaan kaikkia hurmaavia yksityiskohtia, mitä Jerusalem tarjoaa. Otin niin paljon kuvia matkasta, että kameran muistikortti oli valitettavasti täynnä, enkä saanut kuvattua kaikkea haluamaani.

Ps. Varo varsinkin Jerusalemin vanhassa kaupungissa "ystävällisiä opastajia", jotka haluavat ohjata sinut nähtävyyksiin melkein väkisin! Et pääse heistä helpolla eroon ja he odottavat sinulta runsasta tippiä "avustaan".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä Rovaniemellä (myös kun sataa)?

Minne mennä, mitä tehdä: Barcelona

Pidennetty viikonloppu Prahassa