Mitä tehdä Tel Aviviissa?

Aurinkoiset terveiset Tel Avivista! Kerron tässä blogissa muutamia vinkkejä, mitä tehdä Tel Avivissa.

Tel Aviv on ihana paikka, jossa on 9 km valkoista hiekkarantaa, palmuja, eksootiikkaa. Kaupunki on Israelin toiseksi suurin, 400 000 asukkaan voimin. Tel Aviv muistuttaa suuresti Dubaita pilvenpiirtäjineen. Ihmiset ovat todella ystävällisiä sekä sporttisia – rantakadulla näki hyvässä kunnossa olevia paikallisia lenkkeilemässä tai voimistelemassa aamusta iltaan. Myös sateenkaarikansa on kuin kotonaan kaupungissa ja joidenkin talojen ikkunoissa voi nähdä roikkuvan sateenkaaren värisiä lippuja.

Vinkkejä, mitä tehdä Tel Avivissa
Vinkkejä, mitä tehdä Tel Avivissa




Marraskuun alku on erinomainen aika matkustaa Tel Aviviin. Lämpötila pyöri 23-26 asteessa, aurinko paistoi ja merivesi oli lämmintä! Euroviisufanit varmaan tietävätkin, että vuoden 2019 Euroviisut järjestetään Tel Avivissa.

Esittelen seuraavaksi muutamia vinkkejä Tel Aviviin ja kerron, mitä siellä kannattaa tehdä.

Mitä tehdä Tel Avivissa?

Kenelle

Mikäli pidät suurkaupungin tunnusta, auringosta, merestä, ystävällisistä ihmisistä sekä kulttuurista, pidät myös Tel Avivista! Mutta jos kukkaronnarusi ovat kovin tiukalla, Tel Aviv ei ehkä ole paras valinta lomakohteeksesi.

Tel Avivin hintataso
Tässä hyvä esimerkki Tel Avivin hintatasosta :)

Maahan saapuessa

Hepatiitti a-rokote on suositeltavaa ottaa ennen Israeliin menoa. Matkustajan tulee esittää paluulippu maahan saapuessa ja passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Matkasta ei saa leimaa passiin, sillä muuten samalla passilla ei pääse matkustamaan enää esimerkiksi Dubaihin. Passin virkaa hoitaa virallinen viivakoodilipuke.

Liikenne

Tel Avivissa julkinen liikenne on kattavaa, mutta pysähtyy perjantaina iltapäivällä sapatin alkaessa. Bussit ja junat jatkavat kulkuaan seuraavan kerran vasta lauantai-iltapäivällä sapatin päättyessä. Sillävälin ainoa kulkuneuvo on taksi.

Saavuimme Tel Aviviin lauantai-iltapäivällä, jolloin tulimme taksilla hotelliin. Taksimatka maksoi suunnilleen 45 €.

Bussien ja taksien lisäksi voi matkustaa sherutilla eli pikkubussilla. Sherutit liikkuvat myös sapattina ja ovat nopeampia kuin suuret bussit (suuressa bussissa lyhytkin matka saattaa kestää hämmästyttävän kauan, sillä bussipysäkeitä tuntuu olevan sadan metrin välein). Sherutin haittapuolena on se, että ne lähtevät liikkeelle vasta pikkubussin ollessa täynnä. Näin ollen pahimmassa tapauksessa saattaa joutua odottamaan pitkään ennen liikkeelle lähtöä.

Ruokakulttuuri

Tel Avivissa on monia hyviä ravintoloita ja herkullista ruokaa! Israelilaisessa ruokakulttuurissa on aistittavissa monien maiden makuvivahteita, sillä israelilainen ruokakulttuuri on sekoitus juutalaista ja siirtolaisten ruokakulttuuria kaikkialta maailmasta.

Israelilainen keittiö on tunnettu varsinkin herkullisista kikherneistä tehdystä falafeleista sekä hummuksesta, tomaattipohjaisesta shakuchkasta sekä pitaleipäpohjaisesta shawarmasta. Aito tapa nauttia ateria on tilata useampi eri ruokalaji ja jakaa ne kaikkien kesken. Tässä pari ruokapaikkaa, jossa saa maistaa paikallisia herkkuja edullisesti sekä aistia paikallista tunnelmaa.




Hyvä ja edullinen paikka maistaa paikallisia herkkuja on sekä Carmel Market että sen vieressä oleva buffetravintola Shuk Ha. Myös paikalliset nauttivat siellä lounasta, mikä on takuuvarma merkki hyvästä ravintolasta! Muista jättää tippiä noin 10-15 prosenttia laskusta ja mieluiten käteisenä.

Carmel Marketin läheisyydessä sijaitseva The Curious Foodi olisi ollut ruokafriikin ehdoton vierailukohde – meidän lomamme aikana tämä ruokamatkailijoiden pyhäkkö oli kuitenkin valitettavasti kiinni.

Parhaat jäätelöpaikat

Tel Avivin parhaiksi jäätelökahviloiksi on äänestetty muun muassa jogurttijäätelötaivas Tamara Yogurt  (96 Ben Yehuda St), jogurttijäätelökahvila Topya Yogurt  (Rehov Ben Yehuda 126) sekä Arte Italian Ice Cream (Nahalat Binyamin St 11). Testasimme tästä ensimmäisen sekä viimeisen ja jäätelöt olivat herkullisia!


Tel Aviv paras jäätelöbaari
Tel Avivin paras jäätelöbaari oli lasten mielestä Tamara Yogurt. Lisukkeita sai lisätä niin paljon että isiä hävetti!

Tamara Yogurtissa sai jättimäisen jogurttipehmiksen lisäksi valita niin monta lisuketta kuin vain kulhoon mahtui (38 tis). Ja voin sanoa, että pojat saivat mahtumaan aika monta J! Jäätelöannoksen lisukkeiksi kelpuutettiin muun muassa halvaata, valkosuklaanappeja ja maitosuklaanappeja, keksinpaloja, vaahtokarkkeja sekä koko komeuden kruunasi vielä valkosuklaakastike. Terveellisempään nälkään lisukkeita olisi voinut valita muun muassa erilaisista marjoista, pähkinöistä ja hedelmistä.


Ostokset

Tel Avivissa hintataso yllätti – hinnat olivat lähes kaikissa tuotteissa noin 1,5-2 kertaiset Suomen hintoihin verrattuna. Osassa tuotteista on määrätty maksimihinta, mitä jokin tuote, kuten voipaketti, saa maksaa enintään.

Dizengoff Center

Dizengoff Center on ydinkeskustassa sijaitseva monikerroksinen ostoskeskus, jossa välillä voi huilia joissain kahvilassa, ravintolassa, jäätelöbaarissa tai mennä vaikka elokuviin.

Tel Aviv Port

Tel Aviv Port on entinen satama, mikä on muutettu ostoskompleksiksi. Sen läheisyydessä on myös suuri lasten leikkipaikka, jossa riittää tekemistä kaikenikäisille lapsille.


Tel Aviv Portin leikkipuisto
Tel Aviv Portin leikkipuistossa pääsivät lapset ja lapsenmieliset leikkimään. Puistossa oli myös jättigramofoni, jota veivaamalla puistoon raikui musiikkia. Hauska vekotin sai hymyn lasten ja aikuisten huulille.


Sarona Market 

Sarona Market on todella viihtyisä kauppahalli, jossa myydään sekä elintarvikkeita että muuta tavaraa. Sharona Marketin edessä olevassa kauniissa puistossa on myös lasten leikkipuisto.

Vanhan rautatieaseman Hatachana-ostoskeskus

Muodikas Hatachana-ostoskeskus on tehty vanhan Jaffan rautatieaseman tiloihin. Eksoottisessa rakennelmassa näkyy yhä rautatietä sekä raitiovaunuja sulassa sovussa muotiliikkeiden kanssa.


Vanha rautatieasema ja Hatachana-ostoskeskus
Ihana tunnelmallinen vanhan rautatieaseman Hatachana-ostoskeskus


Neve Tzedek

Vanhan rautatieaseman vieressä sijaitsee Neve Tzedekin alue. Upea alue on liikemiesten ja boheemien nuorten taiteilijoiden suosiossa. Pilvenpiirtäjien koristamassa Neve Tzedekissä on monia tasokkaita butiikkeja sekä kahviloita. Ostoskaduista parhaita ovat Sheinken ja Dizengoff.




Trendikäs Neve Tzedek on niin aikuisten kuin lastenkin mieleen
Trendikäs Neve Tzedek on niin aikuisten kuin lastenkin mieleen. Neve Tzedekissä kannattaa käydä sekä valoisalla että pimeällä.


Ruokakaupat

Paras paikka ruokaostoksille on Carmel Market, jossa kattavan valikoiman lisäksi (maito-, liha- ja kalatuotteet, konditoriatuotteet, hedelmät, vihannekset, vaatteet...) voi nauttia aidosta paikallisesta tunnelmasta. Mikäli haluat nauttia rauhallisesta tunnelmasta tai saada takuutuoretta lämpimäistä mukaasi konditoriasta, marketiin kannattaa saapua heti 8 maissa aamulla, kun myyjät vasta avaavat kojujaan. Aivan erilaisen markettielämyksen saat perjantai-iltapäivällä, kun Carmel Marketin kapeat kadut täyttyvät paikallisista sapattiin valmistujista sekä katutaiteilijoista ja muusikoista.


Carmel Marketin tunnelmaa
Carmel Marketin tunnelmaa: viikolla rauhallista ja perjantaina täynnä väkeä ja väriä-


Tel Avivissa on muutamia suurempia ruokakauppoja. Yksi niistä sijaitsee Dizengoff Center -ostoskeskuksen alakerrassa. Tiv Taam on elintarvikekauppa, josta saa myös gluteenittomia tuotteitaAM:PM-kauppaketjuun kuuluvat kaupat ovat auki vuorokauden ympäri, myös sapattina.


Mitä tehdä Tel Avivissa

Ilmainen kävelykierros

Paras tapa tutustua kaupunkiin on osallistua kävelykierrokselle. Tel Avivissa voi osallistua sellaiselle ilmaiseksi!







Jaffa

Tel Avivin virallinen nimi on Tel Aviv-Yafo, josta nimen jälkimmäinen osa tarkoittaa vanhaa kalastajakylää Jaffaa. Jaffa on täynnä historiaa, sillä 4 000 vuotta vanhana sen sanotaan olevan yksi maailman vanhimpia satamia. Jaffan satama on edelleen käytössä. Sataman läheisyydessä on monia herkullisia kalaravintoloita.


Vanhan Jaffan satama, Tel Aviv-Yafo
Vanhan Jaffan satama, Tel Aviv-Yafo


Jaffan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa Pyhän Pietarin kirkko sekä Ottomaanien kellotorni. Shoppailijaa innostaa lisäksi Jaffan kirpputori sekä markkina-alueet.


Jaffa Israel
Kissa vaaniii saalista Jaffan satamassa.

Jaffa on tunnettu appelsiineistaan ja sitä kutsutaankin Suureksi Appelsiiniksi. Vielä parikymmentä vuotta sitten Jaffassa oli aika pysähtynyt ja aasi työjuhtana ei ollut harvinainen näky. Nyt kuitenkin jaffa-appelsiinien kotipaikassa, jaffa-limonaadin innoittajassa ei aaseja näkynyt.


Vanhan Jaffan satama, Tel Aviv-Yafo
Jaffan satama iltavaloissa

Tel Avista voi kävellä kätevästi Jaffaan rantaa pitkin. Mikäli kävely ei syystä tai toisesta innosta, Jaffaan pääsee  myös bussilla numero 10.

Rothschild Boulevard

Rothschild Boulevard on alkuperäiseltä nimeltään Ihmisten katu eli Rehov HaAm. Kadulla on teattereita, konserttitaloja sekä parhaita ruokapaikkoja ja kadun keskellä kulkeva puisto on mitä mainioin paikka pysähtyä katselemaan bulevardin vilskettä. Kesäaikaan bulevardilla voi ihastella katutaidetta sekä kuunnella musiikkiesityksiä. 

Varsinkin kesäkaudella Rothschild bulevard on mainio paikka nauttia herkullisesta katuruoasta, marraskuun alkupuolella alkavana talvikautena tarjonta ei ole yhtä runsasta. Rothschild Boulevardin varrella sijaitsevat myös 1930-1950-luvulla rakennetut, arkitehtuuriltaan Bauhaus-tyyliset talot. Talot muodostavat Valkoisen kaupungin, mikä kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.   

The Bialik Fountain

Kesäkaudella olisi päässyt ihastelemaan kaunista suihkulähdettä entisen kaupunginhallin vieressä. Illalla musiikin tahtiin tanssiva valaistu suihkulähde oli kuitenkin matkamme aikana huollossa.   

Taidegalleriat

Lumouduin täysin värikkäästä israelilaisesta taiteesta. Mikä sen parempaa puuhaa sadepäivään (shoppailun lisäksi), kuin taidegallerioiden kiertely!

Tel Aviv-Yaffa uimaranta

Kesällä ilmaisia ulkoilmaelokuvia

Tel Avivissa pääsee katselemaan kesällä myös ilmaisia elokuvia. Lue lisää ilmaiselokuvista näistä linkistä:

Ranta

Perjantaina koko kaupunki ja sen myötä ranta heräävät todella eloon! Banana Beachin ollessa korjauksessa harrastelijamuusikoiden tarttuvat rytmit kutsuvat tanssimaan niin paikallisia kuin turistejakin ainakin Charles Clore Parkiin.


Tel Avivin uimarannat olivat kerrassaan mahtavia! Valkoista jauhomaisen sileää hiekkaa, lämmintä ja sopivan suolaista vettä, jotta vedessä kellui vaivattomasti.




Tel Aviv-Jaffa uimaranta
Jumppasin loman aikana ulkosalla paikallisten kanssa. Tel Avivissa on ulkosaleja tämän tästä. Mikä sen parempi paikka tehdä aamujumppa kuin merenrannalla, auringonnousua katsellessa?
Yöelämä Tel Aviv
Sapatin alkaessa perjanta-iltapäivällä Tel Avivissa alkaa suuret bileet ja ihmisiä näkyy kadulla ja rannalla juhlimassa. On aivan huikea elämys mennä paikallisten mukaan perjantaina rannalle jammailemaan ja juttelemaan!


Gordon Pool
Mikäli hotellissasi ei ole uima-allasta, Gordon Beachilla sijaitseva Gordon Pool tarjoaa siihen ratkaisun! Kolmesta uima-altaasta ja auringonottotuoleista koostuvassa ulkouima-allasalueessa on myös lastenallas.
Gordon Pool, Eliezer Peri St 14, Tel Aviv-Yafo, Israel

Gordon Pool, Tel Avivin rannat
Gordon Poolille voi mennä uimaan, jos hotellissa ei ole omaa uima-allasta. Gordon Poolilla on myös lastenallas. 


Auringonlaskut 

Nauti lomasi aikana niin monesta auringonlaskusta kuin mahdollista, sillä Tel Avivissa aurinko laskee suoraan mereen tuoden satumaisen kauniin näkymän! Vai mitä mieltä olet?


Tel Aviv auringonlasku meri

Tel Aviv auringonlasku meri

Tel Aviv auringonlasku meri

Tel Aviv auringonlasku meri

Parhaat puistot Tel Avivissa

Tel Avivin puistot ovat todella kuntoilija- ja lapsiystävällisiä. Melkein jokaisesta puistosta löytyi urheiluvälineitä sekä leikkipuisto. Ja meidän lapset tykkäsivät leikkiä urheiluvälineillä :). 

Tel Aviv puistot

Yarkon Park, Tel Aviv-Yafo, Israel

Yarkon Park on kuin Central Park New Yorkissa. Puiston muodostuu kuudesta puistoalueesta, trooppisesta puutarhasta ja kivipuutarhasta. Lapsiystävällisessä puistossa on monta lasten leikkipaikkaa, ulkourheilulaitteita, minigolf ja seinäkiipeilyä. Puistossa voi ihastella myös lintuja, poroja ja emuja. Yarkon Parkissa voi myös soudella romanttisesti HaYarkon jokea pitkin. Puisto on ilmainen. Jerusalem Beachin suunnalta puistoon pääsee kätevästi busseilla 122 ja 22. Liput maksoivat koko perheeltä noin 5 € suuntaansa.


Tel Aviv puistot Yarkon Park

Yarkon Park on upea, suuri puisto, Tel Avivin keuhkot.


Kiryat Sefer Park

Kiryat Sefir parkissa on kolme allasta lintuineen ja karppeineen sekä lasten leikkipuisto. Klo 17 lapset saavat ihastella suihkulähdeshowta.

Meir Garden

Meir Garden on kaunis ja suosittu puisto, jossa lapset, perheet ja nuoriso tykkäävät viettää aikaa. Puiston lampea koristavat lumpeenlehdet sekä iloisesti uiskentelevat karpit.


Tel Aviv puistot

Hilton Park

Hilton hotellin vieressä olevasta Hilton puistosta on suora näköyhteys merelle, joten tämä on erinomainen paikka tulla ihastelemaan auringonlaskua!

Retket lähiseudulle

Tel Aviv on hyvä tukikohta matkustaa esimerkiksi Jerusalemiin, Kuolleelle Merelle tai Haifaan. Ajanpuutteen vuoksi tällä kertaa kävimme vain Jerusalemissa, josta kerron tarkemmin seuraavassa blogitekstissä. Pysy siis kuulolla J!                                                                    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Prahassa

Mitä tehdä Rovaniemellä (myös kun sataa)?