Mitä tehdä Rovaniemellä (myös kun sataa)?

On kuulkaas sellainen hassu juttu, että vaikka ollaan matkustettu lasten kanssa aika pitkälti ympäri maailmaa, Lapissa ei olla käyty aikaisemmin. Nyt oli korkea aika kokea joulun taika ja vierailla Joulupukin luona. Kerron tässä blogissa vinkkejä, mitä voi tehdä lasten kanssa talvella Rovaniemellä - vaikka lumen sijaan sataa vettä.



Napapiiri Lappi Rovaniemi
Pajakylässä sai ylittää Napapiirin.
Rovaniemi Lappi Pajakylä
Välillä onneksi lunta satoi Rovaniemellä ja kunnolla tuiskuten!


Lumi Rovaniemi Pajakylä
Tänne rakennetaan paljon kaikkea kivaa lumesta, kunhan sitä tulee kunnolla! Paikka sijaitsee Santa Klaus Reindeerin vieressä - et varmasti voi olla huomaamatta :)!

Joulukuun vaihteeseen sijoittuneen matkamme aikana sää oli kurjan puoleinen: suurin osa ajasta satoi vettä. Tällaista ei kuulema ole sattunut 60 vuoteen! Todella ikävää, sillä turistit kuulema peruvat matkojaan. Viimeisenä päivänä tosin vesisade muuttui jo onneksi lumeksi. Ja tekolumi sekä viimevuodesta varastoitu lumi myös paikkasivat osin lumettomuutta tuoden tunnelmaa.

Vähälumisuus ei meitä kuitenkaan haitannut. Vaikka sää ei ollut täydellinen, pidennetyn viikonlopun mittainen lomamme oli.

Kerron ensin hotellistamme ja sen palveluista ja sen jälkeen esittelen, mitä kaikkea muuta kivaa Rovaniemellä voi tehdä.  

Santasport Apartment Hotel

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi
Tältä näytti upouusi Santasport Apartment Hotel Rovaniemi ulkoapäin. Huoneemme oli ylimmän kerroksen kulmauksessa, josta oli loistavat näkymät!

Meille yhtenä loman pelastuksena toimi ihana majoituspaikkamme Santasport Apartment Hotel sekä sen viereisen Hyvinvointi- ja urheilukeskuksen Santasportin palvelut. Majoituimme Santasportin upouudessa luksushuoneistossa Santasport Apartment Hotellissa ja majapaikkamme oli todellinen huonojen säiden pelastaja. Huoneisto sijaitsee vain noin sadan metrin päässä SantaSportin hyvinvointi- ja urheilukeskuksesta (josta kerron kohta lisää). Mikäs nauttia kylpyläosastosta, kun ulkona sataa vettä? Kylpylän jälkeen oli kiva vielä tulla lämmittämään omaa saunaa ja nauttimaan hyvästä punaviinistä.

Santasport Apartment Hotelliin oli ihana tulla, kun tunnelmallinen, valaistu lyhty toivotti tervetulleeksi kauniilla vaalealla puupöydällä. Huoneisto oli hyvin tilava ja meillä sekä lapsilla oli omat huoneet. Huoneistoon kuului myös kaksi vessaa! Hotellivieraille kuuluu lisäksi terveellinen aamupala, mikä kelpaa myös ammattiurheilijoille. 

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi
Ihana tuikku toivotti meidät tervetulleeksi huoneistoomme <3. Pieni asia, suuri vaikutus!


Santasport Apartment Hotel Rovaniemi
Master bedroomissa on laadukkaat sängyt ja todella runsaasti kaappitilaa!

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi
Huoneistohotelliin kuului myös oma, tyylikäs sauna.

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi Lappi
Santasport Apartment Hotellin luksushuoneistoissa oli kaunis vaalea ja arktinen sisustus. Aidosta puusta tehty pöytä oli todellinen katseenvangitsija. 


Huoneisto oli todella hyvin varustettu ja siellä oli mm. todella hyvin varustettu keittiö sisältäen hellan, mikron, kahvinkeittimen, vedenkeittimen, astianpesukoneen pesuaineineen sekä suuren jääkaapin ja pakastimen. Majoittujia hemmoteltiin myös tarjoamalla ylelliset kylpytakit. Illalla sai vaikka katsella suurta televisiota, mikäli ei menty hohtokeilaamaan. Mikäli revontulia olisi ollut, oma suuri parveke olisi ollut mitä parhain paikka niiden ihasteluun.

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi Lappi
Keittiössä oli kaikki tarvittava. Astioille oli varattu sekä astianperukone pesuaineineen että tiskiharja pesuaineineen käsitiskeille.

Santasport Apartment Hotel Rovaniemi Lappi


Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport

Missä Joulupukki urheilee? No tietysti Santasportissa!  Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasportin palveluista pääsee nauttimaan säällä kuin säällä, sillä hyvinvointi- ja liikuntakeskus tarjoaa sekä sisä- että ulkoliikuntapalveluita ja erilaisia aktiviteetteja.

Santasportissa puuhaa riittääkin niin pienemmille tontuille kuin suuremmillekin, sillä liikuntakompleksi tarjoaa muun muassa seuraavia aktiviteetteja:

  • Kylpylä 
  • Monta kuntosalia 
  • Urheiluhalli 
  • Ryhmäliikunta 
  • Hieronta 
  • Keilahalli sekä hohtokeilaus 
  • Lasten sisäleikkipuisto 
  • Seikkailupuisto Huima 
  • Hiihtoradat 
  • Lumikenkien lainaus 
  • Fat biken lainaus 
Santasport on myös loistava pakopaikka, jos sateisen sään lisäksi ulkona pakkanen paukkuu niin että henkeä salpaa. Santasportissa hurahtaa kevyesti päivä jos toinenkin. Tekemistä siis riittää jokaiseen makuun ja on urheilullisen ihmisen todellinen paratiisi! 

Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport
Lasten sisäleikkipaikassa oli kaikenlaista puuhaa. Pienempien lasten alue oli vielä erikseen.


Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport Rovaniemi keilahalli hohtokeilaus
Käytiin myös hohtokeilaamassa Santasportissa.

Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport Rovaniemi keilahalli hohtokeilaus
Pojat innostuivat kovin keilaamasta ja toivoivat myös Joulupukilta keilaamaan pääsyä :).

Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport Rovaniemi keilahalli hohtokeilaus
Voittajan on helppo hymyillä, vai miten se meni :D

Hyvinvointi- ja urheilukeskus Santasport Rovaniemi näköalapaikka
Santasportin vieressä oli kiva näköalapaikka, jossa kannattaa käydä.



Joulupukki x 3

Joulupukin luona vierailu oli yksi pääsyy, miksi tulimme Lappiin. Joulupukki on sellainen nähtävyyksien nähtävyys, mitä ulkomailla ei ole tarjota - Joulupukki pitäisi jokaisen nähdä ja kokea edes kerran elämässä!  

Christmas House

Ensimmäisenä päivänä kävimmekin moikkaamassa joulupukkia Christmas Housen Joulunäyttelyssä, jossa näki Joulupukin historiaa sekä pääsi tapaamaan ihan oikean Joulupukin. Menimme katsomaan Joulupukkia torstaiaamupäivänä, jolloin väkeä oli vähän ja huumorintajuisella Pukilla hyvin aikaa keskustella kanssamme.  

Christmas Housessa Pajakylässä Joulupukkia moikkaamassa (Rovaniemi, Lappi)
Christmas Housessa Pajakylässä Joulupukkia moikkaamassa.
Christmas House Joulutalo Pajakylä Rovaniemi Lappi
Christmas Housen eli Joulutalon joulunäyttelyssä oli mm. nuuttipukkeja, Joulupukkeja eri maasta, Joulupukin historiaa, lasten piirustuksia sekä tietenkin itse herra Joulupukki.



Joulupukin Kammari
Lisäksi kävimme moikkaamassa pukkia Joulupukin Kammarissa, jossa Joulupukki asustelee. Sinne mentäessä saimme kivan ison Joulupukki-aiheisen pussukan, jonne sai laittaa takit ja pipot Joulupukin tapaamista odotellessa. Tämän pussukan sai myös matkamuistoksi mukaan.

Pussukka tuli tarpeeseen, sillä jonotusta kesti noin tunnin. Pukin kanssa vietetty aika oli hyvin ymmärrettävästä syystä lyhyt, kestäen noin kuvien ottamisen ajan. Joulupukki ehti silti kysellä lapsien joululahjatoiveet. Kuvaajan ottamat kuvat olivat aika suolaisen hintaista, 45 €, ja kuvan hinta selvisi oikeastaan vasta jonotettua ensin tovin katsomaan omia kuvia.

Kolmas tapaaminen Joulupukin kanssa tapahtui upeassa SantaParkissa, mistä kerron myöhemmin lisää, sillä SantaPark on ansainnut hiukan enemmän palstatilaa.  



Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla

Tavattuamme Joulupukin kammarissaan, kävimme katsomassa tietysti myös Joulupukin poroja. Porot asustelevat Pajakylässä aivan Joulupukin kammarin takapihalla, Santa Claus Reindeerissä.

Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla

Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla
Poroja sai varovasti silittää, kunhan varoi sarvia!
Pääsimme 400 metrin mittaiselle rekiajelulle, sillä lunta ei ollut tarpeeksi pidempään metsäsafariin. Onneksi lunta oli kuitenkin sen verta paljon, että pääsimme rekeen - Mikäs sen hienompaa, kuin päästä poroajelulle reellä aidoilla Joulupukin poroilla! Vaikka nuorimmainen odotti ensin lentävää rekiajelua, hän oli aivan haltioissaan myös ”tavallisesta” rekiajelusta ja suloisista poroista :D.

Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla

Oli mahtavaa kuulla, miten hyvää huolta poroista pidetään. Johanna Santa Claus Reindeerin myynnistä kertoi, että porot tulevat töihin kuin kuka tahansa muu aamulla autolla 10 maissa ja palaavat töistä farmille 16-17 maissa. Poroilla on myös hyvin välipäiviä jokaisen luonteen mukaan - esimerkiksi yksi poroista on kolmena päivänä töissä ja lepää neljäntenä.

Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla

Johanna kertoi myös, että reessä etummaisena oli aina rohkeampi poro, joka on yleensä vanhempi. Joskus taas nuorempi poro saattaa olla rohkeampi ja vanhempi ujo - silloin parivaljakko menee toisinpäin. Porot saavat aina myös mieluisan työparin ja porot toimivat täydellisenä parivaljakkona ja esimerkiksi energisempää poroyksilöä täydentää hitaampi työpari.

Poroajelut

Ilman ennakkovarausta pääsee nauttimaan poroajelulla porojen kyydistä 400 metrin pituisella Poronpolku-ajelulla sekä 1 km mittaisella Metsänpolku-poroajelulla. Pidempään, 3 km mittaisen Talviseikkailu-safarin sen sijaan tarvitaan ennakkovaraus.

Palelua ei tarvitse pelätä, sillä reessä useampi talja lämmittää kyydistä nauttivaa ja mikäli rekivuoroa joutuu odottamaan, tunnelmallinen nuotio lämmittää.

Santa Claus Reindeer - Poroajelu Joulupukin poroilla
Mille tuntuisi ylittää Napapiiri reessä istuen?


Poroajeluiden lisäksi Santa Claus Reindeer tarjoaa paljon muutakin aktiviteettia kesällä, syksyllä ja talvella, kuten revontulisafareita, vaellusta porojen kanssa, taikka takkaretkeä porojen kanssa.

Vinkki: poroajelu on erityisen tunnelmallinen pimeässä, mitä onkin aika paljon Rovaniemellä talvisin.  

SantaPark

Väestönsuojaan rakennettu SantaPark  on jo rakennuksena hyvin kiinnostava, sillä se sijaitsee kallion sisällä. Se on myös maailman ainoa paikka, jossa Napapiirin pystyy alittamaan.

SantaPark Rovaniemi


SantaPark Rovaniemi
SantaParkiin oli upea sisäänkäynti!

SantaPark Rovaniemi
SantaPark Rovaniemellä on maailman ainoa paikka, jossa Napapiirin pääsee alittamaan!

SantaParkissa, Joulupukin maassa, tekemistä ja puuhaa riittää koko päiväksi tai useammaksi, sillä liput ovat voimassa kahtena peräkkäisenä päivänä. Täällä voi nähdä koko Joulupukin perheen. Joulupukin omassa työhuoneessa pääsee tapaamaan itse Joulupukkia ja ottamaan kuvia hänen kanssaan. Täällä Joulupukki välillä myös käveli ihmisten ja tonttujen seassa.

SantaPark Rovaniemi Tonttukoulu
SantaParkin tontut olivat todella iloisia ja taitavia!


SantaPark Rovaniemi Joulupukki
Joulupukin tapaaminen on aina kohokohta!

SantaPark Rovaniemi
Tälle siis lapsista tuntuu syödä keittiössä?

Iloisia ja pirteitä tonttuja näkee joka puolella ja Piparilassa Piparimuorin (joka lienee Joulupukin muori?) luona ei taatusti tule kylmä kolmesta syystä: sillä voi nauttia lämmittävää glögiä, syödä herkullisia pipareita ja myös muorin sydän on muorimaisen lämmin.

SantaPark Rovaniemi
Piparimuorin luona oli herkkuu monenlaista, monenlaista!


Jääprinsessan Jäägalleria on nimensä mukaisesti jäästä rakennettu huone. Siellä pääsee ihastelemaan jääveistoksia esimerkiksi kuumaa kaakaota tai sen terästettyä versiota nauttien. Kylmää ei tarvitse pelätä, sillä Jäägalleriaan mennessä voi kietoutua lämpimään lainatakkiin.

SantaPark Rovaniemi
Jääprinsessan Jäägalleriassa.

SantaPark Rovaniemi
Jos jäägalleriassa tuli kylmä, sieltä sai tilata kaakaota joko terästettynä tai ilman.

SantaParkin postitoimistosta voi lähettää kortteja ympäri maailmaa ja Piparilassa koristelemaan pipareita. Tonttujen Puuhariihessä pääsee askartelemaan kaikenlaista ja Angry Birds-alueella pienet vierailijat pääsevät purkamaan ylimääräistä energiaa. Satumainen Taikajuna oli yksi meidän poikien lempijuttuja ja siellä käytiinkin kolme kertaa!

SantaPark Rovaniemi
SantaParkissa oli lapsille myös Angry Birds -aktiivialue avattiin vasta 2012.

SantaPark Rovaniemi

SantaPark Rovaniemi
Tonttujen Puuhariihessä sai askarrlla kaikkea kivaa - äiti oli varsin ylpeä lumiukostaan.

SantaPark Rovaniemi
Lucaksen upea kukkanen.

Aivan upea, akrobatiaa ja tanssia sisältävä Taikashow oli koko SantaParkin kohokohta. Myöskään Tonttukoulua ei kannata jättää väliin. Kaikki innokkaat isommat ja pienemmän tontut saavat vielä Tonttukouluun osallistumisesta palkinnoksi Tonttukouludiplomit sekä valmistujaishatuiksi tonttulakin tapaiset hatut, kuinkas muutenkaan. Tonttukoulussa toinen tonttu puhuu suomea ja toinen englantia, joten ulkomaalaiset ystävätkin ymmärtävät, mitä näytelmän tapaisessa Tonttukoulussa tapahtuu.

SantaPark Rovaniemi
Taikashow kannattaa ehdottomasti nähdä - aivan huikea show!

SantaPark Rovaniemi
Tonttukoulu on yksi päivän kohokohta.

Liput voi ostaa joko SantaParkin sivuilta ennakkoon tai paikan päältä. SantaParkin aukioloajat ovat seuraavat:

TALVI 2018-2019 17.11.2018 – 30.11.2018
Päivittäin klo 10.00 - 17.00
01.12.2018 – 06.01.2019
Päivittäin klo 10.00 - 18.00
Poikkeus: 24.12.2018
klo 10.00 - 16.00!

07.01.2019 – 12.01.2019
Päivittäin klo 10.00 - 17.00

Huom! SantaParkissa voi järjestää myös kokouksia – mille kuulostaisi taianomainen palaveri? Lisäksi SantaPark tarjoaa hieman erilaiset puitteet talvihäille ja päivän lumikuningattarelle.   


Husky Park

Oli aivan mahtavaa päästä seuraamaan iki-ihanien huskyjen elämää Napapiirillä. Husky Park sijaitsee aivan Joulupukin Pajakylän vieressä, muutaman sadan metrin päässä. Husky Parkissa vieraita ilahduttaa noin 100 huskya. Määrä kuitenkin vaihtelee, sillä 2-3 kertaa vuodessa syntyy ihania pentuja! ¨

Husky Park

Husky Park
Rakastuin näihin Huskyihin! Olisin niiiin halunnut ottaa nämä ihanat koiruudet mukaani <3!

Husky Park


Kaikilla koirilla on oma luonne. Osa huskyista on ujoja, osa sosiaalisia, jotkut noin yksivuotiaat teinit uhmailevat ja pennut tekevät tuhojaan - aivan kuin ihmisillä. Husky Parkin opas kertoi, että taaimpana, lähinnä rekeä ovat voimakkaimmat ja suurimmat koirat ja edessä leaderit. Nämä rekileaderit eivät kuitenkaan ole lauman johtajia. Huskyjen joukossa on myös koirat nimeltä Alfa ja Boss - nämäkään eivät ole johtajia nimestään huolimatta. Jotkut muualta tulleet koirat saavat pitää oman nimensä - kuten kävi Alfalle - ja muut koirat nimetään yleensä aina jonkun teeman mukaan.

Husky Park
Tiesitkö, että nämä veijarit osaavat kiivetä myös puuhun?


Husky Parkissa on panostettu koirien hyvinvointiin, mikä näkyy mm. tarhojen asettelussa ja koirien ruokavaliossa. Hurmaavien huskyjen kun kerrotaan syövät pelkästään Vom og Hundematin vitaminoitua raakaruokaa. Tiesitkö, että nämä veijarit voivat jopa kiivetä puuhun!?

Lyhyitä ajeluita ja safareita (500 m, 2 km) ei tarvitse varata ennakkoon, mutta pidemmät safarit tulee varata ennakkoon. Mikäli lunta ei ole tullut niin ei hätää - koiravaljakko ajaa mielellään myös kärryjä. Voit valita 600 m mittaisen Jengan tai 1 km mittaisen Riemurallin. Huomioi kuitenkin, että huskyt ajavat Jengaa ja Riemurallia vain, kun lämpötila on alle 15 astetta ja oppaat ovat todenneet sen koirille tarpeeksi viileäksi. Muuten huskyt voivat saada lämpöhalvauksen. Katso myös Husky Parkin muut palvelut, kuten Napapiirin ylitysseremonia, Keskiyön Huskypatikka ja itseajavien safari.

Husky Park


Husky Park on auki päivittäin. Kesäkaudella puiston aukioloajat ovat klo 11-14 ja talvikaudella, eli 15.12.-8.1.  klo 10-16. Tosin tilauksesta Husky Park on auki myös muina aikoina.

Husky Park

Husky Park

Husky Park
Lämpösissä taljoissa oli ihana levähtää.


Vinkki! Mene kylmällä säällä ensin moikkaan huskyja ja vasta sitten kuuntelemaan kiehtovia tarinoita tupaan. Lämpimien sisätilojen kuumaa mehua ja pipareita olisi arvostanut aivan eri tavalla kierroksen jälkeen. Olin meinaan aikamoisen jäässä, kun eihän noiden hurmureiden luota malta lähteä pois ajoissa!

Husky Park

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Minne mennä, mitä tehdä: Barcelona

Pidennetty viikonloppu Prahassa